Een domeinnaam is te vergelijken met het adres waar je woont. De straatnaam en het nummer maken het gemakkelijk voor anderen om je te vinden. Dat is exact hetzelfde met een domeinnaam. Dit is eigenlijk het persoonlijke adres waar je website te vinden is. Net zoals bij een echt woonhuis is het handig wanneer het adres eenvoudig te vinden is. Daarom zijn er enkele tips die je in acht kunt nemen wanneer het aankomt op het uitzoeken van een domeinnaam.
Domeinnamen zijn een uitvinding om ervoor te zorgen dat het internet een overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geheel wordt. In principe is een webadres een ip-nummer. Deze lange reeks met nummers is natuurlijk niet zo eenvoudig te onthouden. Daarom correspondeert een ip-adres met een domeinnaam, zodat het eenvoudiger wordt om het webadres te bezoeken. Een domeinnaam bestaat overigens uit twee verschillende onderdelen. Het eerste gedeelte is het naamgedeelte, dat ook wel bekend is onder de term SLD. Verder is er een extensie. Dat is het gedeelte dat achter de punt staat. Bekende extensies zijn .nl , .com & .eu. Wanneer je www.naamgedeelte.extensie invult met de desbetreffende factoren, dan krijg je een webadres.
In principe is de domeinnaam nooit van jou. Je registreert deze en daarmee krijg je het recht om deze te gebruiken. Zodra je niet meer betaalt, vervalt het recht op de domeinnaam en kan deze door iemand anders worden geregistreerd. Het is dus belangrijk om de domeinnaam te betalen en in je bezit te houden, mocht je hier je business van willen maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een reeds bestaande domeinnaam eventueel met historie over te nemen. Daarvoor kun je gebruik maken van services voor domein verkoop als mr domein. Hier kun je een groot aantal domeinnamen vinden die wellicht goed passen bij je nieuwe concept.